De houdbaarheid van weerstanden

 

In het algemeen is de levensduur (‘houdbaarheid’) van een weerstand een specificatie die engineers nagenoeg nooit specificeren. Op zich begrijpelijk aangezien de standaard specificaties zoals de weerstandswaarde, weerstandstolerantie en de stabiliteit ten gevolge van temperatuurveranderingen (TCR) de basis specificaties zijn voor alle elektronica engineers. Veelal wordt daarna een selectie gemaakt op basis van vermogen, grootte of montage voorschriften. Maar wie denkt na over de ‘houdbaarheid’ van de gevraagde specificatie?

 

Le Grand K

In november 2018 besloot de General Conference on Weights and Measures (CGPM) de definities van de Kilogram "Le Grand K" te wijzigen. Dit was nodig omdat het gewicht van "Le Grand K" in de loop der jaren ongeveer 50μg verandert was. Deze fundamentele verandering geeft aan dat het tegenwoordig steeds belangrijker wordt dat we na gaan denken over de houdbaarheid ofwel ‘Shelf-Life’ van onze applicatie. Zeker als het een toepassing betreft, waar metingen mee uitgevoerd worden die voor een langere tijd houdbaar moet zijn.

Gesealde behuizing

Externe invloeden zijn bij weerstanden, net als bij “Le Grand K’, voor een belangrijk deel bepalend voor de ‘Shelf-life’. Bij de meeste weerstandstechnologieën hebben (zuur)stof en vocht de grootste invloed op de Shelf-Life. Om de Shelf-Life van ultra precisie weerstanden te verbeteren worden deze voorzien van een hermetisch gesealde behuizing. Conventionele ultra precisie weerstanden worden gemonteerd in een metalen behuizing die meestal gevuld wordt met olie wat tevens een verbetering geeft van de thermische geleidbaarheid. Voor SMD uitvoeringen wordt meestal een keramische behuizing gebruikt zodat deze automatisch verwerkt kunnen worden.

De Shelf-life verschilt eveneens per technologie, waarbij folieweerstanden veelal de meest optimale combinatie blijkt voor industriële applicaties. Typische waarden voor Shelf-Life zijn:

  • Referentie weerstanden (folie technologie): 0,5ppm/jaar
  • Ultra Precisie folieweerstanden in hermetisch gesealde behuizing: 2 ppm/6 jaar
  • Ultra Precisie folieweerstanden in ‘molded’ behuizingen: 25 ppm/jaar
  • Dunne-film weerstanden: 300 ppm/jaar
  • Dikke-film weerstanden: 2000 ppm/jaar

Typische-waarden-voor-Shelf-Life

Meer informatie?

Wilt u meer informatie over dit onderwerp of heeft u vragen? Neem contact met ons op. Wij helpen u graag bij het selecteren van de beste keuze voor uw applicatie. Ook als het gaat om klantspecifieke weerstanden kunnen wij u verder helpen.

Sitemap