Verwarming in elektronica toepassingen

Wanneer men spreekt over Thermal Management in elektronische apparaten, denkt iedereen spontaan aan het afvoeren van teveel warmte. Er zijn ook situaties waarbij warmte moet worden toegevoegd en dit is niet enkel voor klassieke toepassingen zoals koffieapparaten of ovens.

Condensatie

Stuurkasten die in de buitenomgeving staan hebben vaak te maken met condensatie. Door het kastje te voorzien van verwarming, wordt deze condensatie vermeden. Een geschikte oplossing is verwarming in de vorm van een PTC-element of een folieheater. Afhankelijk van de beschikbare voedingsspanning, het vermogen en de afmetingen, wordt de heater op maat ontworpen. Daarbij kan het ook voorzien worden van een temperatuursensor, een thermische zekering of een passende connector.

Koude omgeving

Wanneer een draagbaar apparaat in een koude omgeving niet goed functioneert, kan de oorzaak liggen bij één onderdeel. Bijvoorbeeld bij een IC op de print of het LCD scherm werkt niet meer. Door niet het volledige apparaat op te warmen, maar door alleen dat onderdeel te verwarmen kan ook het energieverbruik worden beperkt.

Een interessante case is die van high-end camera’s, waarin zowel een koeling als een verwarming in verwerkt is. De optische sensoren worden gekoeld voor de ruisonderdrukking en de lens wordt verwarmd tegen condensatie.

Deze oplossing werkt ook voor verwarming van bijvoorbeeld:

  • Medische applicaties
  • Horeca toestellen
  • Meet-en test appratuur
  • Battery packs
  • Bankautomaten
  • Industriële toepassingen

Hierbij is de juiste keuze belangrijk. Batenburg Mechatronica heeft kennis en ervaring van het juist toepassen van Thermal Management componenten zoals geprinte elementen, draadgewonden weerstanden, PTC-elementen, folieheaters, buiselementen of verwarmingskabel.

Meer informatie?

Benieuwd of deze oplossing ook voor uw elektronica toepassing kan werken? Neem contact op met Ton of Roger. Zij informeren u graag over de verschillende mogelijkheden.

Sitemap