Brandmeldinstallatie? Wat zegt het Bouwbesluit?

Brandmeldinstallatie Bouwbesluit

In het Brandmeldinstallatie Bouwbesluit staat uitvoerig beschreven wanneer een brandmeldinstallatie verplicht is. Het bevat echter veel juridische termen en de tekst leest niet erg vlot. Wij hebben de belangrijkste onderwerpen uit het bouwbesluit op een rij gezet.

Bepalen gebruiksfunctie

Volgens het Brandmeldinstallatie Bouwbesluit wordt eerst gekeken naar de gebruiksfunctie van het gebouw. Alle ruimtes met eenzelfde gebruiksbestemming hebben dezelfde gebruiksfunctie. Op basis van de gebruiksfunctie wordt bekeken in hoeverre een ruimte meer of minder brandveilig moet zijn. Enkele voorbeelden van gebruiksfuncties zijn woonfunctie (dan hogere brandveiligheid vereist), industriefunctie (afhankelijk van brandbaarheid materialen) en gezondheidszorgfunctie. Het is niet in alle gevallen noodzakelijk om een alarmsysteem te hebben waarmee de brand snel ontdekt kan worden. Het Bouwbesluit 2012 vermeldt duidelijk wanneer een dergelijk alarmsysteem wel verplicht is.

Locatie van de ruimtes

Het Brandmeldinstallatie Bouwbesluit houdt ook rekening met de locatie van de ruimtes. Een locatie op de begane grond is doorgaans beter toegankelijk voor vuurbestrijding dan een locatie op de bovenste verdieping van een flatgebouw. Bovendien heeft dit ook invloed op de vluchtroutes. Het aantal m2 speelt ook een rol. Voor een totaaloverzicht van de criteria, klik op de aansturingstabel.

Bewakingsvorm

Al eerder is opgemerkt dat een alarmsysteem niet in alle gevallen noodzakelijk zal zijn. Het Brandmeldinstallatie Bouwbesluit meldt echter duidelijk wanneer van een volledige dan wel gedeeltelijke bewaking sprake hoort te zijn. Dus ook de bewakingsvorm wordt duidelijk vermeld in het Bouwbesluit.

Toch verplicht

Soms is een alarmsysteem volgens het Brandmeldinstallatie Bouwbesluit niet verplicht. Kijk dan even goed naar uw verzekeringspolis. Want daar kan in staan dat een alarmsysteem wel verplicht is (en welke soort).

In uw situatie

Samen met dit artikel, de aansturingstabel en het Brandmeldinstallatie Bouwbesluit (artikel 6.20) krijgt u enig inzicht in de noodzaak van een alarmsysteem. Toch blijft het lastig om exact te bepalen wat in uw situatie verplicht is en wat wenselijk. Laat u daarom goed adviseren door onze experts. Zij staan u graag te woord!

Sitemap