Eerste pilot met waterstof CV-installatie

Clean Energy

Batenburg Installatietechniek zet een grote stap voorwaarts in de energietransitie met onze eerste modulair ontworpen waterstof CV-installatie. Deze installatie wordt ingezet in het tijdelijke gemeentehuis van Gemeente Voorst. We hebben dit geadviseerd nadat we de mogelijkheid zagen om waterstof als basis brandstof te gebruiken. Het project is een mooie samenwerking geworden met Gemeente Voorst, Tieluk, Cleantech regio en Batenburg Installatietechniek.

Omdat het gemeentehuis van de gemeente Voorst wordt gerenoveerd, verhuizen de ambtenaren tijdelijk naar een leegstaand schoolgebouw. Dit gebouw fungeert nu als pilot voor het verwarmen op waterstofgas, want: “De ketel lekte, dus er moest sowieso iets gebeuren,” zo vertelt André Roetert Steenbruggen, technisch directeur van Batenburg Installatietechniek uit Twello. Dit schoolgebouw heeft niet voldoende isolatie voor een warmtepomp, daarom moesten we hoogtemperatuuursverwarming toepassen.

Waterstofgenerator

“We kwamen in contact met Tieluk, uitvinder en ontwikkelaar van de waterstofgenerator.” Waterstof is de oplossing als je op hoge temperatuur wil verwarmen. “Als partner van de gemeente waren we het aan onze stand verplicht om waterstof voor te stellen. De gemeente reageerde gelijk enthousiast; we willen allemaal graag ervaring opdoen met deze nieuwe manier van verwarmen.” Zowel Batenburg als de gemeente hebben geïnvesteerd in dit project, de gemeente in de materialen en Batenburg in de uren.

“De waterstof CV-installatie werkt als volgt; we hebben een voorraad aan water, dit halen we door een electrolyzer. In de electrolyzer scheiden de H2 en de O2 moleculen zich. De H2 (waterstof) nemen we mee in de verbranding naar de CV-ketel. Daarmee vervangen we aardgas.” Aldus Frans Turksma van Tieluk

Waterstof CV-installatie

Energie besparen met waterstof

“We mengen waterstof bij aardgas. Dit doen we voor het milieu want door waterstof te gebruiken besparen we 30% aan aardgas en dus 30% CO2. Een voorwaarde is wel dat waterstof duurzaam wordt opgewekt. Dit doen we met groene stroom. Uiteindelijk willen we ook bewijzen dat het gaat werken dus hebben we een monitoringsmodule separaat toegevoegd zodat we het stroomverbruik, aardgasverbruik en de opgewekte warmte kunnen meten.” Aldus onze collega Andre Roetert-Steenbruggen van Batenburg Installatietechniek.

Met deze slimme hybride oplossing zet Batenburg Installatietechniek een belangrijke ervaringsstap met waterstof. Energietransitie en een duurzame toekomst vorm geven met slimme techniek, dat is het doel. Smarter focus. Brighter tomorrow.

Sitemap