Windenergie Slufterdam waait Nederland binnen via onze transformatorstations

Clean Energy

Nuon en Eneco hebben de windmolens van Windpark Slufterdam vervangen. De 17 windmolens van het windpark op de Maasvlakte ten zuidwesten van de haven van Rotterdam hebben plaats gemaakt voor 14 moderne windmolens die veel efficiënter zijn. Deze moderne windmolens worden op het Stedin energienetwerk aangesloten via de transformatorstations van Batenburg Energietechniek.

Met een gemiddelde windsnelheid van 8,9 m/s is de Slufterdam een van de beste windlocaties op land in Nederland. Maar zo pal naast de zee brengt dit ook extreme weersomstandigheden met zich mee. Onze transformatorstations zijn ontworpen om in uitstekende conditie te blijven in deze situaties.

Transformatorstations

Transformatorstations

In totaal hebben wij twee transformatorstations geleverd van 13 bij 3 meter. De transformatorstations bestaan uit drie verschillende ruimtes:

  • Netbeheerders ruimte t.b.v. de middenspanningsinstallatie van Stedin
  • Midddenspannings- en transformatorruimte
  • Scada ruimte

Batenburg Energietechniek heeft de 400 kVA transformator en de noodstroomvoorziening geleverd voor de middenspannings- en transformatorruimte. Wij hebben de plaatsing van de installaties verzorgt en ons zusterbedrijf Batenburg Installatietechniek heeft de installaties van de laagspanningsinstallaties in alle ruimtes verzorgt. Leuk feitje: beide stations beschikken ook over autolaadpalen. Dit met het oog op de toekomst. Zodat de monteurs bij storingen de mogelijkheid hebben om hun auto op te laden.

De Scada ruimtes zijn ontworpen voor het communicatieplatform van het windpark. De windmolens kunnen namelijk van afstand worden aan- en uitgeschakeld.

Samenwerkingen

Nieuw windmolens

Niet alle windmolens zijn al aan het einde van hun technische levensduur. Sommige molens kunnen op een andere plek nog schone energie opwekken. Met de nieuwe windmolens in dit zeer gunstige windgebied wekt windpark Slufterdam genoeg stroom op jaarlijks circa 50.000 huishoudens van duurzame energie te voorzien. Dit is ruim twee keer zoveel als in de oude situatie. Het windpark produceert in totaal zo’n 50MW. Met de opgewekte energie uit de windmolens wordt via onze transformatorstations het energienetwerk van Stedin gevoed.

Sitemap