Voormalig beursfonds Batenburg vindt zichzelf beter af buiten de beurs

Onlangs werd onze CEO Ralph van de Broek, samen met marketingmanager Jojanneke Langevoord geïnterviewd voor én door het FD.

In het kort

  • Voormalig beursfonds Batenburg heeft over 2021 de omzet en het resultaat zien toenemen.
  • Het bedrijf verschuift langzaam richting software.
  • Het levert naast besturingssystemen nu ook trainingsmogelijkheden.
  • Volgens ceo Van den Broek staat het bedrijf 'nooit stil'.

 

Lees het volledige artikel online op fd.nl of lees hieronder verder.

Met de simulatie kunnen klanten van Batenburg alvast oefenen met het besturingssysteem van een kraan op zee. Foto: Bas Czerwinski voor het FD

Met de simulatie kunnen klanten van Batenburg alvast oefenen met het besturingssysteem van een kraan op zee. Foto: Bas Czerwinski voor het FDVijf grote computerschermen hangen bij elkaar in een hoek van de kantine, naast een grote roestvrijstalen keuken. Op de schermen is één animatie te zien van een deinende zee, een groot schip en palen voor windmolens. Met in het midden een stoel en een industriële controller. Wie de geur van tomatensoep negeert, waant zich hier even in een kraancabine op een schip op de Noordzee, klaar om zware objecten te hijsen.

Hier, in de kantine van Batenburg in Vlaardingen, kunnen klanten oefenen met het besturingssysteem dat het techniekbedrijf aanbiedt voor kranen op zee. De weersomstandigheden en golfhoogtes zijn allemaal in te stellen. Windkracht zes? Een druk op de knop en oefenen maar.

'Het is makkelijker om hier te oefenen dan midden op de Noordzee', zegt Jojanneke Langevoord, marketingmanager bij het bedrijf vrolijk. 'Wij simuleren alles zodat de bemanning alvast gewend raakt aan wat ze op zee gaan doen.'

Het is een van de innovaties waar het voormalige beursfonds Batenburg Techniek op inzet, zegt ceo Ralph van den Broek even later in een vergaderzaal. En dat het in de kantine staat, geeft maar aan dat het bedrijf eigenlijk sneller uit zijn jasje groeit dan ze hadden voorzien.

Meer omzet


Batenburg, de meer dan 100 jaar oude technisch dienstverlener, heeft dan ook ‘een goed jaar’ achter de rug, zegt Van den Broek tegen het FD. De omzet over 2021 is gestegen naar €262,1 mln, een jaar eerder was dat nog €236 mln. Het onderliggende bedrijfsresultaat komt uit op €19,3 mln. In 2020 was dat nog €16,2 mln.

De circa 1250 werknemers zijn gespecialiseerd in industriële automatisering, leveren industriële componenten en verzorgen de installatie ervan. Het bedrijf bestaat uit de onderdelen industriële automatisering (goed voor €9,7 mln van het resultaat), installatietechniek (€4,1 mln) en industriële componenten (€6,9 mln) en levert onder meer aan de tuinbouw en maakindustrie.

Meebewegen


Van den Broek is sinds 2014 betrokken. Hij was er dus ook bij toen Batenburg in 2019 na 63 jaar van de beurs werd gehaald. Het bedrijf kwam daarmee volledig in handen van VP Exploitatie, het beleggingsvehikel van de familie Van Puijenbroek. Batenburg was sinds eind 2015 al voor meer dan driekwart in handen van de familie.

Sinds april vorig jaar is ook De Hoge Dennen, de investeringsmaatschappij van de familie De Rijcke, toegetreden als aandeelhouder. 'Het grote verschil tussen een familiebedrijf en beursgenoteerd bedrijf is dat we iets verder vooruitkijken', zegt Van den Broek.

De families willen echt iets doen met verduurzaming, vervolgt hij. 'Vroeger deden we veel op zee met gas, nu doen we dat met kabels en windmolens. Als we over 100 jaar ook nog willen bestaan, dan moet je meebewegen. Dat doen we al sinds de oorsprong. We kijken naar de markt en vragen ons af: welke stap kunnen we toevoegen in de techniek? Het staat nooit stil.'

Zo heeft Batenburg afgelopen jaar ook Magion overgenomen, actief in industriële automatisering. Het bedrijf heeft geen nieuwe overnames in de pijpleiding, maar er is 'ruimte' voor meer.

Verduurzaming


Volgens marketingmanager Langevoord houdt het bedrijf bij hoeveel projecten bijdragen aan SDG's- de duurzaamheidsdoelen vanuit de Verenigde Naties. 'Nu is dat 61%. Onze doelstelling is 75% in 2030 en 100% in 2050.'

Toch is Batenburg ook nauw betrokken bij fossiele bedrijven, die veelal in de naburige Rotterdamse haven aanwezig zijn. Volgens Van den Broek zijn voor de toekomst van de industrie twee dingen van belang: ontwikkelen van nieuwe, schonere technieken én de bestaande industrie verbeteren.

Zo kunnen de simulaties, zoals in de kantine, klanten helpen om efficiënter te werken, zegt hij. 'Nederland is een industrieel land. Duizenden gezinnen zijn daarvan afhankelijk. We moeten juist energie steken in verbeteringen.'

Sitemap