Smart grid voor AH Geldermalsen

Clean Energy

Over het project

Batenburg heeft samen met Switch Energy Albert Heijn geholpen met het zetten van de volgende stap in het verduurzamen van hun logistieke locatie. Albert Heijn heeft de ambitie om zo CO2-neutraal te opereren. Het DC in Geldermalsen is daarom van het gas af gegaan, in plaats daarvan zijn ze gaan verwarmen met warmtepompen, die weer zorgden voor hogere energiekosten. Door netcongestie was er geen grotere aansluiting en dus meer contractvermogen mogelijk. Door lokaal energie op te wekken middels PV is dit probleem opgelost. Daarnaast wil Albert Heijn op termijn ook hun wagenpark elektrificeren. Het distributiecentrum stond dus voor een groot duurzaamheidsvraagstuk waar wij invulling aan mochten geven.

Uitdaging

Maar het vraagstuk brengt ook uitdagingen met zich mee. Een daarvan is het feit dat dit het grootste DC van Albert Heijn in Nederland is. Het stilleggen van de bedrijfsprocessen kost veel geld en heeft dus grote gevolgen op de bedrijfsvoering. Het was van groot belang om dit vraagstuk zo efficiënt mogelijk te benaderen en ervoor te zorgen dat er zo min mogelijk stagnatie zou optreden binnen de bedrijfsprocessen.

Oplossing

Voor de uitdagingen hebben we passende oplossingen gevonden. Batenburg heeft 16 accu’s geplaatst om alle opgewekte stroom op te slaan voor later gebruik met een vermogen van 800kW en een totale capaciteit van 1.168 kWh. Zo zijn ze in het DC in staat efficiënter om te gaan met de beschikbare energie, ook als er een hoge piek in het verbruik zit.

EMMA (energie monitoring en management assistent) is toegevoegd om de opgewekte energie naar de processen te sturen die een hoge piek in het energieverbruik veroorzaken. En als het nodig is kan de opgeslagen stroom in de accu worden vrijgegeven en gestuurd naar de processen met een hoog energieverbruik. Zo voorkomt het DC in Geldermalsen piekbelasting en gaan ze zuinig om met elk zonnestraaltje.

Alle oplossingen zijn zo geïnstalleerd en gepland dat er geen stagnatie binnen de bedrijfsprocessen zou plaatsvinden. Zo heeft het DC geen achterstanden opgelopen en kunnen de activiteiten worden hervat op een duurzamere manier.

Optimale connectie

Om dit grid zo optimaal mogelijk te laten functioneren hebben wij 250 meter aan kabel aangelegd tussen de PV verdeler en de omvormers. Deze kabels hebben we voor zien van een verhoogde deksel op de kabelgoot zodat er genoeg luchtstroom is wanneer de zon vol op de kabel staat. Daarnaast zijn de accu's gekoppeld aan de distributiekabels in plaats van elk een eigen voeding om de ruimte optimaal te gebruiken. En 1000A gekoppelde velden in de trafo voor de PV installatie om ruimte te besparen. Hiermee hebben we een compact, efficiënt en krachtig smart grid gerealiseerd voor Albert Heijn Geldermalsen.

Sitemap