Hybride stroomopslag

Netbeheerder Tennet en energiestartup S4 Energy hebben in Almelo een nieuw type energieopslag in gebruik genomen. De combinatie van accu’s en een vliegwiel is bij uitstek geschikt om uitdagingen van de energietransitie op te pakken. Om het vliegwiel te ondersteunen heeft Batenburg Energietechniek 4 transformatorstations geleverd.

De vier transformatorstations bestaan uit twee compact stations en twee betreedbare stations. De compact stations bevatten een middenspanningsinstallatie met een transformator en een laagspanningsinstallatie. De overige twee betreedbare transformatorstations zijn een inkoopstation en een transformatorstation met benodigde apparatuur.

Totaal geleverd:

  • 2 compact stations
  • 2 Betreedbare transformatorstations
  • 2 middenspanningsinstallaties
  • 2 transformatoren
  • 2 laagspanningsinstallaties

Energiezekerheid in transitie naar wind, zon en opslag

Voor Tennet is 50 een heilig getal. Dat is de wisselspanningsfrequentie die de netbeheerder koste wat kost moet bewaken. Grote draaiende gas- en stoomturbines spelen daarin nu de hoofdrol maar klassieke centrales op gas en steenkool verdwijnen op termijn.

“Daar komen meerdere, kleinere energieproducenten voor terug, met name zonne- en windparken”, zegt Danny Klaar, manager bij TenneT. Deze nieuwe energiebronnen zijn niet stuurbaar zoals gas- en kolencentrales en dus moet Tennet de frequentiebewaking anders invullen. Dat kan met accu’s met bijvoorbeeld warmwaterboilers maar het opvangen van duizenden grote frequentieschommelingen vreet wel aan de levensduur van deze techniek.

Frequentiebewaking zonder slijtage

“Onze vliegwieltechnologie levert instantaan grote vermogens, zonder capaciteitsverlies”, zegt Dominique Becker Hoff, projectdirecteur bij S4 Energy. Het vliegwiel mag dan grote vermogens leveren, de energiecapaciteit is gering. Daarom ontwikkelde S4 Energy voor Tennet een hybride systeem dat het beste van ‘spinnende massa’s’ en de laatste accutechniek combineert. Becker Hoff: “Bij langdurige afwijkingen schakelen we de accu’s in. De twee vullen elkaar perfect aan.”

Door het slimme samenspel gaan de accu’s veel langer mee. Ondanks het intensieve gebruik, garandeert Becker Hoff een systeemlevensduur van meer dan 10 jaar.

Bron tekst: wattisduurzaam.nl Bron foto: aaVISIE

Meer informatie?